Türkiye’de Devlet Bankalarının Listesi
Bankacılık alanında hızla büyüyen ve gelişen Türkiye kâr oranları ile yatırımcıların dikkatini üzerine çekmektedir. Banka işlerine başlamak için yüksek sermaye gerekmektedir. Bu nedenden dolayı Türkiye’de özel bankalardan ziyade devlet bankaları lider bankalar arasında başı çekmektedir. Çünkü devletin yatırım için gerekli sermaye sıkıntısı yoktur. Türkiye’de ki devlet bankaları hangileridir sorusuna geldiğimizde ise ülkemizde 3 adet mevduat bankası devlete aittir. Ayrıca ülkemizde 3 adette kalkınma ve yatırım bankası devlete aittir. Genellikle vatandaşlar kamu sermayeli yatırım ve kalkınma bankaları ile iş yapmadıkları için bu bankaların hangileri olduğunu bilmemesi normaldir. Çünkü bu bankalar bireysel bankacılık için değil Anonim Şirketleri ve Kamu Kurumları için finansman desteği sağlamaktadır. Şimdi sizlere devlet bankaları hangileridir bu bilgiyi bankaların kuruluş tarihleri ve kısa öz geçmişleri ile aktaralım.
[toc]
Kamusal Sermayeli Mevduat Bankaları
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş : (ZİRAAT)
Türkiye’nin en büyük ve en eski devlet bankası T.C Ziraat Bankası’dır. Ziraat bankası tarihini inceleyecek olursak Osmanlı Devleti kökenli bir banka olduğu karşımıza çıkmaktadır. Ziraat Bankası Ahmet Şefik Mithat Paşa tarafından Osmanlı Devleti döneminde 1863 yılında kurulmuştur. Yazımızı yazdığımız tarihi baz alırsak şu an 153 yaşındadır. Aslında Ziraat Bankası ilk kurulduğunda Memleket Sandığı olarak görev görmüştür. Bu yüzden resmi olarak yani tam bir banka olarak kuruluş tarihi 1888 yılında olmuştur. Ziraat Bankası Türkiye’nin tarihi ile birlikte büyümüş şekillenmiş ve gelişmiştir. 1924 tarihine Ziraat Bankası Anonim Şirketi olarak yoluna devam etmeye başlamıştır. Ziraat Bankası’nın Türkiye’nin en büyük bankası olmasının ispatı ise her ilde ve her ilçede şubesinin bulunmasıdır. Ayrıca Yurt Dışı Şubelerine sahip olan Ziraat Bankası uluslararası arena da yerini almıştır. Ziraat Bankası Yurt Dışı Şubeleri; Londra, Erbil,Tiflis, Bağdat, Newyork, Sofya, Atina, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskeçe, İskele, Cidde Gönyeli, Rodos, Gömülcine’dir. Her ülkede bir şube olma hedefini sürdürmektedir. Ziraat Bankası’nın hizmet alanları arasında Ziraat Yatırım Menkul Değerler, Ziraat Sigorta, Ziraat Portföy Yönetimi, Ziraat Hayat ve Emeklilik, Ziraat Finansal Kiralama, Ziraat leasing bulunmaktadır.
Banka: Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
Kuruluş Yılı: 20 Kasım 1863
Toplam Aktifler: 271.280
Toplam Krediler ve Alacaklar: 158.353
Toplam Mevduat: 162.509
Toplam Öz kaynaklar: 29.836
Ödenmiş Sermaye: 5.000
Şube Sayısı (Adet): 1786
Personel Sayısı (Adet): 25.697
Yönetim Kurulu Başkanı : Muharrem Karslı
Genel Müdür : Hüseyin Aydın
Telefon : 312-584 20 00
Fax : 312-584 25 51
Adres : Anafartalar Mah. Atatürk Bulvarı No:8 Ulus/Altındağ/Ankara
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. : (VAKIFBANK)
Vakıfbank devletin bankaları arasında 2. büyük bankadır. Türkiye’de ise aktif büyüklük sırasına göre 7. büyük banka olarak yer almaktadır. Vakıfbank Adnan Menderes tarafından 1954 yılında kurulmuştur. Vakıfbank Türkiye’nin her ilinde şubesi bulunan bir bankadır. Bunun yanında Vakıfbank’ın yurt dışı şubeleri de bulunmaktadır. Vakıfbank Yurt Dışı Şubeleri Newyork, Bahreyn, Eff-Shore Erbil’dir. Bu şubelerin dışında Vakıfbank’ın iştiraki bulunan yurt dışı bankaları da vardır. Bu bankalar ise Avusturya’da International AG, Kıbrısta World Vakıf Of Shore Banking Ltd. ve Kıbrıs Vakıflar bank olarak sıralanabilir.
Banka: Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
Kuruluş Yılı: 1954
Toplam Aktifler: 168.362
Toplam Krediler ve Alacaklar: 112.846
Toplam Mevduat: 99.660
Toplam Öz kaynaklar: 14.919
Ödenmiş Sermaye: 2.500
Şube Sayısı (Adet):
Personel Sayısı (Adet):
Yönetim Kurulu Başkanı : Ramazan Gündüz
Genel Müdür : Halil Aydoğan
Telefon : 212 398 15 15 – 212 398 10 00
Fax : 212 398 11 55
Adres : Sultan Selim Mah. Eski Büyükdere Cad. No 59 Kağıthane/İstanbul
Ortakları:
%58,44 T.C. BAŞBAKANLIK VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
%25,2 HALKA AÇIK
%16,1 VAKIFBANK MEM. VE HİZM. EM. VE SAĞ. YARD. SAN. VAKFI
Türkiye Halk Bankası A.Ş. : (HALKBANK)
Kısa ve bilinen ismiyle Halkbank devletin 3. büyük mevduat bankasıdır. 1933 yılında KOBİ ( Küçük ve orta büyüklükteki işletmeciler) ‘lere kolay ve ucuz kredi verebilmek amacıyla devlet tarafından kurulmuş bir bankadır. Halkbank 128.480 milyon TL aktif büyüklüğü ile dünya sıralamasında 159. sırada yer almaktadır. Kuruluş amacından dolayı Türkiye’de esnaflar arasında en çok kullanılan ve önerilen bankalar arasında gelmektedir. Bunun sebebi esnaflara uyguladığı düşük faizler ve kolay kredilerdir.
Banka: Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Kuruluş Yılı: 1933
Toplam Aktifler: 161.273
Toplam Krediler ve Alacaklar: 108.380
Toplam Mevduat: 106.894
Toplam Öz kaynaklar: 17.045
Ödenmiş Sermaye: 1.250
Şube Sayısı (Adet): 959
Personel Sayısı (Adet): 17.270
Yönetim Kurulu Başkanı : Recep Süleyman Özdil
Genel Müdür : Ali Fuat Taşkesenlioğlu
Telefon : 216-503 70 70
Fax : 212-340 93 99
Adres : Barbaros Mah. Şebboy Sok. No 4 Ataşehir/İstanbul
Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları
Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları bireysel bankacılık alanında faaliyet gösteren bankalar değildir. Bu bankaların amaçları Kamu Ekonomik kuruluşlarına ve Anonim Şirketlerine (A.Ş) uzun vadeli finans ihtiyaçlarını karşılamaktır. Devlete ait Kalkınma ve Yatırım Bankaları sayısı da 3 adettir.
İller Bankası A.Ş.
1933 yılında kurulmuş olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı bir kurumdur. Türkiye’de 19 Genel müdürlüğü bulunmaktadır.
Türk Eximbank A.Ş
1987 yılında kurulan ve Türkiye İhracat Kredisi Bankası olarak adlandırılan bu banka amaç olarak İhracatı geliştirmeyi hedeflemektedir. Eximbank Türkiye Genel Müdürlüğü ve Ankara bölge müdürlüğüne sahip olup birçok ülkede de irtibat bürolarına sahiptir.
Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.
1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma Bankası isminden de anlaşılacağı gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlıdır. Hedefi Türkiye’nin kalkınması amacıyla yapılan yatırımlara kaynak sağlamaktır.
“Türkiye’de Devlet Bankalarının Listesi” için 2 yanıt
[…] Bu bankalardan sadece araç kredisi değil, ihtiyaç kredilerinizi de kefilsiz alabilirsiniz. Devlet bankaları bazı durumlarda kefil şartı arayabilmektedir. Bunun haricinde yazdığımız bankalar gelir […]
İşiniz için kredi almaya mı ihtiyacınız var, Tıp kredisi, öğrenci kredisi, Daha sonra bu okunaklı kredi şirketine şu adresten ulaşın: