Yeni Kıdem Tazminatı Yasası, Düzenlemesi Nedir? 2017


Yeni Kıdem Tazminatı Yasası, Düzenlemesi Nedir? 2017

Bildiğiniz üzere son günlerde gündemden asla düşmeye bir konu söz konusu. Bu konu yeni kıdem tazminatı yasası üzerine. Eğer sizlerde bu konunun detayını öğrenmek isterseniz ve detaylı bir şekilde bilgi almak ister iseniz aşağıda yer alan bilgilere göz atabilirsiniz. Kafanızda oluşabilecek olan şu sorulara cevap vermeye çalıştık; ‘’Acaba ben kıdem tazminatını nasıl alabilirim? Kıdem tazminatı nasıl alınır? Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl olur? Tazminat nedir?’’ Bu konuların hepsine cevap vereceğiz şimdi.

Yeni yasa aşağıda olduğu gibidir.

Kıdem Tazminatıyla ilgili yeni bir fon sistemi hayata geçirilecek,

Bütün çalışanların kendilerine ait bireysel olarak kıdem tazminatı hesapları olacak.

İşveren tarafından bu bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay için primler yatırılacak.

İşçi bu hesaba istediği zaman bakarak ne kadar nemasının biriktiğini kontrol edebilecek.

Yeni yapılacak olan bu yasa ile mevcutta kullanılan kıdem tazminatı haklarının hepsi korunarak yasalaşacak.

İşçi tercih ederek bu yeni sisteme, fona geçiş yapacak.

Hali hazır da kullanılan kıdem tazminatı sistemindeki gibi brüt ücret olarak 30 günlük çalışma süresi üzerinden kıdem tazminatı hesaplaması yapılacak.

Kullanılan sistemimizde her 100 çalışandan 85 gibi büyük bir rakamı tazminatlarını alamamaktalar. Yeni yapılan bu yasa ile kıdem tazminatınız fon da birikecek ve nerde çalışırsanız çalışın tek hesabınız üzerinden tazminatınızı alabileceksiniz. Tazminatınız işveren de değil devlet güvencesi altında olmuş olacak.

Yeni sistemle birlikte işten çıkarılsanız da, istifa etseniz de kıdem tazminatı almanızın yolunu açmaktadır.

Her işçi kendi hesapların da biriken paralarla portföy yöneticisi gibi olacak.

Süleyman Soylu yeni kıdem tazminatı yasası hakkında şunları söyledi; “Çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Farklı ülke örnekleri incelendi, bu konudaki tecrübelerden yararlanıldı. İyi ve iddialı bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz. Bundan sonra sosyal diyalog penceremizi açacağız.” Dedi ve konuşmasını bitirdi.

Müezzinoğlu ise şunları söyledi; “Bundan sonra daha istikrarlı, daha güvenli bir sistemin arefesindeyiz. Parlamentoda gerekli alt düzenlemeleri yapılacak. 2017 nisan öncesi neyse 2019 3 Kasım’a kadar aynen devam edecek. Önümüzdeki iki yıla yakın zaman güçlü icraat dönemi olması gerekiyor. Milletin de hükümetten beklediği bu. Parlamentoda yeterli desteği olan bir hükümet var. Vatandaş da icraaat bekliyor. Erken seçime ihtiyaç yok. Çok zor bir 2016 oldu. Son işsizlik oranlarında son yükselme rakamını aldık, önümüzdeki ay (şubat) çok hafif bir düşme gelecek. Mart, nisan, mayıs rakamları hızlı bir düşüşü gösterecek. Hızla 11’lere ineceğiz. Aralıkta yeniden tek haneye inmiş olacağız. İstihdam seferberliğinde 1 Ocak-15 Nisan itibariyle 802 bin 856 kişi istihdam edildi. Bunların 583 bin 866’sı tamamen özel sektör. Haziran sonu 1 milyonu hedefliyorduk mayıs ortalarında bu rakamı geçeceğimizi görüyorum. Kıdem tazminatının iki sorunlu başlığı var. Birincisi çalışanın hakları işverenin kasasında birikiyor. Bunun çok büyük sorunları var. Bazı işyerleri kapanabiliyor, bu para bir yerde ayrı olarak tutulmuyor. İşveren bunu finansman olarak da kullanıyor. İşveren diyor ki bu yükü bizim üzerimizden al. Diğer taraftan çalışanın neredeyse yüzde 75’i hiç alamıyor ya da hak ettiği oranda alamıyor. En çok mağdur olan çalışan. Biz bu mağduriyeti daha fazla görmemezlikten gelemeyiz. Kaçınılmaz olarak hakkaniyetli, güvencesi güçlü, sürdürülebilir, şeffaf olan bir fon olacak. Fon yasal güvencesiyle, şeffaflığıyla bir sistem. Önümüzdeki haftadan itibaren taslaklar üzerinden işvereniyle, çalışanıyla sendikalarıyla çalışacağız. Hak kaybının olmaması bizim de en önemli duyarlılığımız. Yüzde 70 oranında hak kaybı var, hiç alamadığı için. Çalışmaları olgunlaştırdıktan sonra hükümete göndereceğiz. Önümüzdeki ayların konusu. Haftaya pazartesi Bakanlar Kurulu yapıldığında çözüm takvimi belirlendikten sonra biz de o takvime göre çalışmaları şekillendireceğiz. Bundan sonra daha istikrarlı, daha güvenli bir sistemin arefesindeyiz. Parlamentoda gerekli alt düzenlemeleri yapılacak. 2017 nisan öncesi neyse 2019 3 Kasım’a kadar aynen devam edecek. Önümüzdeki iki yıla yakın zaman güçlü icraat dönemi olması gerekiyor. Milletin de hükümetten beklediği bu. Parlamentoda yeterli desteği olan bir hükümet var. Vatandaş da icraaat bekliyor. Erken seçime ihtiyaç yok.” Dedi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir