Üretim Kredisinin Avantajları Nelerdir ?


Üretim sektörü içinde bulunanlar için oluşturulmuş bu kredi sistemi, üreticiye birçok imkan sağlamaktadır. Özellikle tarım alanında üretim gerçekleştirenlerin talep ettiği üretim kredisi. Bazı banka kuruluşları tarafından üreticiye sağlanmaktadır. Birden çok banka kuruluşunda bulunması da üretici için avantajlar ve tercih fırsatları sunmakta. Bir sözleşme ile alınan bu kredi hakkında detaylı bilgiler banka kuruluşlarından elde edilebilir. Bu konuda bazı ipuçları vermek gerekirse üreticinin talebi sonrası bazı şeylerin teminat olarak gösterilmesi ile alınabilir. Tarım sektörünün her biri farklı alanda üretim yapan çiftçilere sahip olması ile her alan için ayrı bir kredi tipi vardır. Bu üretim kredisi de bunlardan biridir. Üretici hasta, sürme işlemi, ekim işlemlerinde bazen nakite ihtiyaç duyarlar ve bu üretim kredisi de buna birebirdir. Eline nakit para geçerek üretimin kolaylaşması ile üretici de rahat olmakta, karına kar katarak ekonomik bağımsızlığını ilan etme konusunda rahatlayacaktır. Belirlenen vade, ödeme şekilleri ve limitler ile üretici kesime bazı imkanlar sunmaktadır. Çünkü bilindiği üzere üreticiler maddi sıkıntılar içine giriyor. Bu kredi ise uygun olan koşullar ile üreticiye bir ivme kazandırabilir.

ÜRETİM KREDİSİNİN LİMİTLERİ NELERDİR

Üretim alanına göre farklı limitlerde üretim kredisi verilmekte. Mesela damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde 12.500.000’e kadar üst kredi limiti vardır. Yatırım dönemi ve işletme dönemine göre limitlerde değişim olmakta. 750.000 TL’lik bir kredi için 100 işletme döneminde 50 ödeme dönemi olarak belirlenmekte. Arıcılık üretimi için 1.500.000’e kadar limit olup 50 işletme döneminde 50 ödeme sisteminde gerçekleşmekte. Kontrollü örtü altı üretim de 750.000 için 75 işletme dönemi için 50 ödeme dönemi olarak belirlenmektedir. Yaygın bitkisel üretim de ise yurt içi lisanslı fidan kullanımı için 5.000.000 a kadar 50 işletme döneminde 50 ödeme dönemi olarak belirleniyor.

ELDE OLMAYAN SEBEPLER SONUCU

Gelir kaybı söz konusu olduğunda banka ve TKK kredi alımı sonucu oluşan gelir kayıplarını, kredilerinin tahakkuk tarihi, bankanın cari tarımsal faiz oranları ile kredi alımı itibari ile uygulanan faiz oranları arasında oluşan fark esas alınarak hesaplanmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir