Günümüzde bankalar müşterilerine birçok alanda kredi imkanı sunmaktadır. Krediler isimlendirilirken kullanım amaçlarına, faiz oranlarına ve ödeme yöntemlerine göre değişik isimler almaktadır. Genel olarak bilinen bireysel kredi, ihtiyaç kredileri ve ticari krediler kredi sınıflandırmasının daha alt basamaklarını oluşturmaktadır. Kredilerin esas sınıflandırma şekli türlü olmaktadır. Bunlar; rotatif kredi ve spot kredidir. Genel olarak dövize endeksli olan bu krediler daha sonra kendi içlerinde sınıflandırılır. Günlük hayatta kullanılan ihtiyaç kredisi, konut kredisi spot kredi içerisinde bulunmaktadır. Rotatif kredi ise bireysel müşterilerden çok ticari müşterilere verilen kredidir. Bu krediler işletmelerin ani para ihtiyaçları doğrultusunda kullandıkları kredi türüdür.
Rotatif kredilerin özellikleri
- Ticari kredilerdir. İşletmelerin ani nakit ihtiyaçlarını karşılarlar.
- Krediyi ödeme tarihi belirli değildir. Yani tam tespit edilmemiştir.
- Faiz oranı sabit değildir. Ödeme dönemlerine göre o anki faiz oranından hesaplanır.
- Vadesi bir yıldan az olan kredilerdir. Kısa vadeli krediler içerisinde yer alır.
- Kullanım şekli kredi kartı ve kredi arasında olan bir durumdur. Yani krediyi kullanıp hemen kapatacağınız ya da bir ay içerisinde kapatacağınız gibi bankadan kredi çeker gibi çekerek vadeli şekilde de ödemesini yapabilirsiniz.
- Faiz hesaplamaları günlük olarak hesaplanmaktadır. Bankaların günlük faiz oranı ne ise anapara üzerinden faiz uygulaması yapılır.
- Rotatif kredilerin amacı işletmelerin ani nakit ihtiyaçlarını karşılamak olduğu için teminat mektubu ya da işletme sahibinin gelerek imza atması yeterli olmaktadır.
Rotatif krediler ne şekilde kullanılabilir?
Rotatif krediler işletmelerin ani para ihtiyacını karşılamak için vardır. İşletmeden ya da şirketten yetkili birinin hızlı bir şekilde gerekli evrakları imzalaması sonucunda banka, işletmelerin hesabına belirli bir miktarda nakit yükleyecektir. İşletmeler de buradan faydalanabilecektir. Bu kredilerin belirli bir ödeme dönemi olmamaktadır. Yıl içerisinde istenildiği zaman ödenebilir. Vade imkanı en fazla 12 ay şeklindedir.12 ay içerisinde herhangi bir ödeme yapılacağı gibi çekilen kredilerin faiz ödemesi de Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında gerçekleşmektedir. Faiz ödemeleri en son hangi ayda yapılmışsa bir sonraki ödeme de o aydan itibaren faiz hesaplanarak o ayın faiz oranı ile çarpılarak bulunur. Daha sonra da ödenecek faiz oranını tespit etmiş olunur.
Rotatif krediler her kredi de olduğu gibi düzenli olarak kullanıldığı takdirde oldukça yararlıdır. Fakat firmalar gerekli özeni göstermezlerse günlük faiz işlediği için faiz oranı bir süre sonra anaparayı geçecektir.