Referandum Sonuçlarının Ekonomik Yorumları


Referandum Sonuçlarının Ekonomik Yorumları

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Türkiye Referandumu, tüm Türk halkına hitap ediyordu ve yine aynı şekilde bu büyük referandum da halk seçimini yaptı. Başkanlık gelsin mi yoksa gelmesin mi? Şeklinde yapılan referandum da ‘Evet’ cevabı çıktı ve başkanlık sistemi gelsin denildi. Peki, her şey bu şekilde ilerlemiş iken ekonomik anlamda ne gibi şeyler oldu? Ekonomi şimdi düzelecek mi? Yoksa başka şeylere mi yoğunlaşacağız? İşte sizlere referandum sonrasında ki ekonomi yorumları…

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi şunları söyledi; “Bu aziz millet, bugüne kadar başına dert olan bütün hastalıklardan kurtulma yönünde bir irade beyan etti. Memleketimize, milletimize, ülkemize ve ülkemizin geleceğine hayırlı olsun inşallah. Bu ülkeye her türlü tuzağın kurulmasına aracı olan, onun en önemli enstrümanı olan koalisyon hastalığı artık Türk siyasetinden Allah’ın izni, milletimizin feraseti ve dirayetiyle silinmiştir. Siyasete adım attığımız andan itibaren söylediğimiz bir şey var, ‘milletimiz ne derse o’. Milletimizin dediğine ne bir cümle ekleriz ne bir nokta ne de virgül koyarız sağına soluna. Olduğu gibi alırız, ‘başımızın üzerinde yeri vardır’ deriz. Önümüzdeki süreçte Denizli’mizi niye ikna edemedik, nasıl bu evette Türkiye’ye katılmasını sağlayamadık, bunu da tek tek analiz ederiz ve gerekli dersleri çıkarırız, yolumuza devam ederiz. Denizli olarak bundan belki Türkiye’nin bu demokrasi şenliğine, milletimizin bu muhteşem iradesine katılamamaktan dolayı da sorumluluğu Denizli siyaseti olarak da üzerimize alırız. Ülkemizin kalkınmasına bakacağız, özel sektörün yatırımlarına, üretim, ihracat ve istihdam seferberliğine bakacağız. Ekonomideki son dönemde bazı olumsuz gelişmeler ki bunlar enflasyon, istihdam ve faizlerdeki bir kısım kıpırdanmayla ilgili de önümüzdeki dönemde inşallah gerekli tedbirleri alacağız. Memleketimize, milletimize ve Denizlimiz’e hayırlı olsun diyorum.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı olan Mehmet Büyükekşi, konu ile alakalı olarak şunları söyledi; “Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Çift başlılığın kalkmasının önemini kavramış, koalisyon dönemlerinden kalan yaraların tekrar açılmaması için sürece son noktayı koymuştur. bugün Türkiye için bir değişim günüdür. Kararın tüm halkımız için hayırlara vesile olması en büyük temennimizdir. Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Çift başlılığın kalkmasının önemini kavramış, koalisyon dönemlerinden kalan yaraların tekrar açılmaması için sürece son noktayı koymuştur. Bugün Türkiye için bir değişim günüdür. İnşallah, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte karşılaştığımız bürokratik engeller azalacak, karar alma mekanizması hızlı bir şekilde gerçekleşecek ve uygulamada yaşanan sorunlar azalacak. Aynı zamanda bakanlıklarımız arasında koordinasyon artacak ve kamu verimliliği üst seviyelere yükselecek. Yine aynı şekilde, yeni sisteminin sağladığı istikrar ve güven ile yatırımlar hızlanacak. Böylece hem üretim, hem istihdam hem de ihracatımız artacak. İhracatımızda ‘Atılım Yılı’ ilan ettiğimiz 2017, aynı zamanda Türkiye’nin de atılım yılı olacak. 2023 hedeflerimize daha emin adımlarla yürüyeceğiz.”

DEİK’in başkanı olan Ömer Cihad Vardın şunları söyledi; “Belirsizliğin ortadan kalkacağı yeni dönemde ekonominin ana Gündem olacağını ve reformların hızlanacağını öngörüyoruz.  Referandum sonucunun ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Daha önce birçok defalar olduğu gibi, halkımız, bu oylamada da kendi iradesini en iyi şekilde yansıtacak nitelikte yüzde 87’e yakın büyük bir katılımla sandığa giderek tercihi yapmıştır. Böylesi yüksek katılımla gerçekleşen halk oylamasında kesin olmayan neticelere göre seçmenlerimizin çoğunluğu ülkemizin ileriye dönük yönetim şeklinin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olması yönünde tercihini ortaya koymuştur. Bu tercihte, geçmişte ülke yönetiminde yaşanan çift başlılık dahil, hükumet kuramama, ülkeyi koalisyonlara mahkum etme, hızlı karar alamama, bürokratik işleyişteki aksamalar gibi tüm yönetimsel sorunlar etkin olmuştur. Şimdi bundan sonra düşüncemiz, ülkemizin bütün bu sorunlardan arınmış olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ve liderliğinde öncelikle 2023 ve akabinde 2053 ve 2071 hedeflerine yönelik altyapıyı oluşturarak ileriye emin adımlarla yürüyeceği ve ülkemizin dünya arenasında hak ettiği yeri almak üzere çalışacağı yönündedir. Bizler de iş dünyası olarak hepimiz bu misyonun bir parçası hüviyetinde dün olduğu gibi bundan sonra da, ülke hizmetine katkı sağlamaya çalışacağız. Tekrar, referandum sonucunun ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

İSO Başkanı olan Erdal Bahçıvan, ekonomik yorumunu şu şekilde yaptı; “Türkiye Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu büyük bir olgunluk, huzur ve demokratik toplumlara örnek teşkil edecek yüksek bir katılımla gerçekleştirmiştir. Anayasa değişikliği milletimiz tarafından kabul görmüştür. Referandum sonucu milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Ortaya çıkan sonucun milletimizin birlik ve beraberliği esas alınarak tüm sorumlular tarafından doğru bir şekilde analiz edilip değerlendirileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemin ekonominin ana gündem maddesi olduğu, seçim atmosferinin yaşanmayacağı, ülkemizi yarınlara taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirileceği bir dönem olmasını diliyorum.”


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir