Kredi Notu Hesaplama


Kredi Notu Hesaplama

Paraya mı sıkıştınız? Ne kadar kredi alabilirsiniz? Kredi kartınızın limiti ne kadar olabilir? Bankalara kredi veya kredi kartı başvurusu yaptığınızda size ne kadar limit vereceklerini merak ediyor olmalısınız. Bankalar limitleri kredi notunuza göre belirliyor. Kredi notu para ihtiyacı olan herkesin dikkat etmesi gereken bir konudur. Peki, merak edilen sorular; “Kredi notu nedir?”, “Kredi notu nasıl hesaplanır?”, “Kredi notu öğrenme nasıl olur?”, “Yükseltmek mümkün müdür?”. İşte, detayları paylaşıyoruz.[toc]

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Bankalar, kredi veya kredi kartı talep ettiğinizde limitlerinizi belirlerken kredi notunu referans alır. Kredi notu hesaplanırken geçmiş ödemelerinizi unutup unutmadığınız, gecikme olup olmadığı göz önünde bulundurularak hesaplanır. Kredi notu hangi puan aralıklarında olur, puan aralıklarının karşılık geldiği yorumlar nelerdir? İşte, kredi notu aralıkları ve karşılık geldiği yorumlar:

  • 0 – 500: Kredi notu düşük ve kredi alma olasılığı düşük gruptur.
  • 500- 800: Başvuru talebi riskli görülen ama kefil veya ipotek gösterme ile kredi alabilecek gruptur.
  • 800-1100: Kredi alma olasılığı muhtemel olan daha az riskli gruptur.
  • 1100-1400: Ödemelerini geciktirmeyen ve kredi notu iyi olan gruptur.
  • 1400 ve üzeri: Kredi notu çok iyi olan ve kolayca kredi alabilen gruptur.

Kredi notu nasıl yükseltilir? Kredi notunu yükseltmek mümkün müdür?

Kredi notunuzda değiştiremeyeceğiniz noktalar olsa da kredi notunuzu yükseltmeniz mümkündür. Kredi notunuzu yükseltmek için bulunan tüm kredi ve kredi kartı borçlarınızı zamanında, geciktirmeden ödemeniz gerekmektedir. Eğer borç ödemelerinizi düzenli şekilde yaparsanız kredi notunuz yükselecektir.

Kredi Notu Hesaplama, Kredi Notu Öğrenme

Bankalar, referans aldığı kredi notunuzu hesaplarken kendi kriterlerini kullanıyor. Yani, her bankanın kredi notu hesaplaması kendine özgü oluyor. Kredi notu öğrenme için başvuruda bulunan bankanın kredi notu hesaplamasını incelemek gerekiyor. Bankaların kriterleri belirlerken ortak noktaları bulunuyor. Yaş, meslek, KBB skoru, aylık net gelir, iş deneyimi, öğrenim durumu, medeni hal, çek/senet kayıtları, mal varlıkları, sahip olunan taşıtlar v.b. bankalar tarafından genel olarak esas alınan kriterlerdir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir