Kendi İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?


Kendi İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

İşinden kendi isteği ile ayrılanlar işsizlik maaşı alabilirler mi? İşten istifa ettikten sonra eğer işsizlik maaşı alabilir miyim diye soruyorsanız bu sorunun cevabı için bazı şartlar bulunmaktadır. Eğer İş Kanunu’nda yer alan “haklı fesih” ile istifa edenlerdenseniz ve bu haklı olduğunuz durumu ispatlayabilirseniz işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilirsiniz. Detaylar için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu ara gündemi fazlasıyla meşgul eden ve bir çok kişinin merak ettiği konu hakkında sizlere detaylı olarak bilgi vereceğiz.  Bildiğiniz üzere kısa bir süre önce işsizlik fonu oluşturuldu ve oluşturulduğu günden bu yana içerisinde biriken para hatrı sayılır bir şekilde medyanın önüne düşüyor. Fon içerisindeki para şöyle birikiyor; ”İşcilerin yani çalışan kişilerden prim kesiliyor. Bu kesilen primde işsizlik fonuna aktarılıyor.” Her ne olursa olsun eğer işsizlik fonunda birikmiş paranız bulunuyorsa devlet bunu mutlaka verecektir. Her neyse sizlere haberimizin detaylarını verelim.

İşsizlik fonu ile alakalı olarak son zamanlarda yapılmış olan açıklama şu şekilde; ”Yeni kıdem tazminatı düzenlemesi sonrası hemen işsizlik fonuyla alakalı olarak bir düzenleme gelmeyecek.” Bunu diyen kişi ise; ”Sayın Bakan Mehmet Müezzinoğlu.” İşten kendi isteği ile ayrılan bir kişi asla işsizlik fonundan yararlanamaz.

Bakan Müezzinoğlu’nun bu konu ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklama şu şekildedir;  “İşsizlik ödeneğine hak kazanılabilme şartlarına haiz olabilmek için ilgili yasa kapsamında hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam ile grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, prim yatırılmayan bu süreler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları esas alınır ve 120 gün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmaz hususu yer almaktadır.”

İşsizlik fonu ve işsizlik konularıyla ilgili olarak şuanda bir çok çalışma yürütülüyor. Yürütülen çalışmalar, işcilerin işsizlik fonundan daha fazla yararlanabilmesi ve daha fazla hakka sahip olması. Henüz gündemde pek fazla yer edinmese de ilerleyen günlerde konu tekrar gündeme getirilerek daha fazla bilgi verilecektir. Şuanlık kesin olarak bilinen bir şey var ise o da şudur; ”Eğer bir işci kendi isteği ile bir işten ayrılır ise hiç bir şekilde işsizlik maaşından yararlanamaz.” Eğer işci hakkında işveren, işten çıkarma kararı verir ise işci gerekli yerlere giderek işsizlik maaşı için başvurusunu yapar. Yapılan incelemeler sonucunda eğer olumlu olarak sonuçlanır ise hızlı bir şekilde kişiye işsizlik maaşı bağlanır. Fakat burada yanlış anlaşılma olmasın; ‘İşcinin illa kendi isteği ile işten çıkması sonucunda işsizlik maaşının verilmemesi durumu oluşmaz.” İşci, her zaman haklı olarak görülür ve işten çıkışını nasıl aldığına bakılır. İşverenin, işci hakkında olan tutumu, davranışı vs. bu gibi konularda fazlasıyla durumu etkilemektedir.

İşsizlik maaşı ne kadar?

Bu konu işcinin aldığı maaşa göre değişiklik göstermektedir. İşcinin almış olduğu son tutar üzerinden gerekli olan araştırmalar, incelemeler ve hesaplamalar yapılarak işten çıkartılan işciye işsizlik maaşı verilebilir.

İşsizlik Maaşı 2017

İşsizlik maaşı şartları nedir?

İşsizlik maaşını alabilmeniz bazı şartlar vardır. Bu şartlar çercevesinde sizlere bu maaş bağlanabilir. İşten çıkmadan önce en az 120 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor. Mecburi olarak sigortalı bir şekilde çalışmış olunması gerekiyor. Bu gibi şartlara yer verilmiş durumda. Fakat bu şartları detaylı olarak anlayabilmek ve inceleyebilmek için SGK’a konu ile alakalı olarak müracatta bulunabilirsiniz. Sizlere burada her ne kadar doğru bilgi vermeye çalışsakta maalesef değişen yasalar ve bilgilerimiz yeteri kadar sizleri bilgilendiremiyor.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır ?

  • Son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay,
  • 900 gün primi olan 8 ay,
  • 3 yılın tamamında yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay,

Boyunca işsizlik maaşı alabilirler.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir