Karşılıksız Senedin Tahsil İşlemi
Ticari alışveriş yapan şahıslar ya da firmalar para yerine bunun kadar geçerli olan senet, bono, çek gibi materyaller kullanabilmektedirler. Kredi kartlarının yaygınlaşması aslında bu sistemi bir nebze de olsa durağanlaştırmaya başlamıştır. Fakat yine de geleneksel yöntemlerle tahsilat ödeme işlemleri yapan şahıs ya da firmalar yine de azımsanmayacak sayıdalar. Senet, bono ya da çekle alışveriş yapmak beraberinde riskleri de getirmektedir. Karşılıksız çıkan bir senet karşılığında alacaklı mağdur olabilmektedir, zarara uğramaktadır. Pekala karşılıksız senet nasıl tahsil edilir? Karşılıksız senet tahsil edilebilir mi? Senet kırdırma yöntemleri nelerdir? Bu gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Ödenmeyen Senet Ne Olur?
Bir alacak karşılığı elinizde borçludan almış olduğunuz bir senet var ise ve borçlu bu senedi tarihinde ödemiyorsa bunun için yapabileciğiniz bir kaç işlem bulunmaktadır. Ödenmeyen senet için yapacağınız işlemler malesef çok büyük yaptırımlara sahip değildir. Şu an ki kanunlar çerçevesinde yapacağınız en büyük yaptırım icra takibi başlatmak olacaktır.
Ödenmeyen Senet İçin Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Protesto Çekmek
Ödenmeyen bir senet için öncelikle icra takibi başlatmak hem sizin için masraflı hemde uzun süren bir süreç olabilir. Bu gibi durumlarda senedi alacağınız kişinin bankalarla olan ilişkisini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Borçlu eğer bankalardan kredi çeken bir firma sahibi, düzenli ve sabit geliri bulunan bir memur ya da buna benzer statülerde olan bir şahıs ise bankadan protesto çekmek mantıklı bir seçim olacaktır. Bu durum şahısın kredi notunu düşürecek bankalarla olan ilişkisini bozacaktır. Bu aslında şahısa son bir şans vermektedir. Bankalar aracılığı ile protesto çekmek için ödenmeyen senedi bankaya ibraz etmeniz gerekmektedir. Bunun açıklaması bakın bu adamın bana borcu var ve bu borcu ödemiyor haberiniz olsun demektir. Bu da şahısın ticari itibari için istemeyeceği bir seçenek olacaktır.
İhtarname Çekmek
Senet ödenmemesi durumunda yapılacak bir başka işlem de ihtarname çekmektir. Noter aracılığı ile ödemesini yapmayan şahısa ihtarname çekmeniz sizin aranızda ki bu durumun resmiyet kazanması anlamına gelecektir. Bu da aslında karşıdaki borçluya iyi niyet göstergesi olarak yapılan bir davranış olacaktır. Noter aracılığı ile ihtarname çekmek için ödenmeyen senedi alıp notere başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Noter çalışanları gerekli evrakları sizler için temin edecektir.
Senedin Ödemesi Halen Yapılmadıysa
Yukarıda yazdığımız iki yöntemi de denediniz ve sonuç alamadıysanız ya da bu yöntemlerle uğraşamam kesin sonuç istiyorum diyorsanız o zaman icra takibi başlatmanız ödenmeyen senedin tahsilatı için yeterli olacaktır. Senet için icra takibi başlatma işlemlerini ilinizde bulunan ilgili İcra Müdürlüğüne giderek gerçekleştirebilirsiniz. İcra takibi için bazı masraflar yapmanız gerekmektedir. Bunun için icra müdürlüğüne gidip harcınızı yatırıp, dilekçe doldurmanız ve daha sonra başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Süreç sonunda İcra Müdürlüğü tarafından gerekli olan yasal işlemler yapılacak, haciz işlemi başlatılacak, hacizden alınan mallar satılıp senet karşılığı olan para size ödenecektir. Burada dikkat etmemiz gereken husu borçlunun üzerine mal olması gerekmektedir. Borçlu bir taşınmaza ya da değeri olan bir mala (araba, banka hesaplarında ki para) sahip değilse ne yazık ki işlem gerçekleştirilemeyecektir. Borca karşılık hapis cezası da almayacak ödenmeyen borç ödenmediği gibi kalacaktır.
Vadesi Geçmiş Senet için Faiz Uygulanır mı ?
Ödeme işlemi gerçekleştirilmemiş her borçta olduğu gibi senet ödemelerinde de faiz uygulaması olacaktır. Fakat senet faizi diğer faizler gibi değildir. Senet için uygulanan faiz oranları daha fazla olacaktır. Senet için uygulanan faiz ticari faiz türü olan reeskont faizi kapmasına girmektedir. Reeskont faizi ne demektir? Faiz üzerinden faiz ödeme işlemine reeskont faizi denir. Vadesi geçmiş olan senet için icra takibi başlatılmışsa ödenmeyen her gün için borç katlanacak ve bu şekilde devam edecektir. İcra takibine düşen senedin icra masrafları, avukat masrafları, diğer masraflar da meblağa eklenecek ve ödenecek miktar yüksek oranda artacaktır.