İş Yeri Açmak İsteyenler İçin Devlet Destekleri
İşyeri açmak isteyen gençler için devletin sağlamış olduğu destek paketleri bulunmaktadır. Bu destek paketleri TUBİTAK, SYDV, KOSGEB ve GTHB, İŞKUR kurumları tarafından sağlanmaktadır.
KOSGEB yeni işyerleri, proje geliştirme teşvikleri veya bayilik destekleri adı altında 14 adet program ile teşvik sağlamaktadır. Devlet bankaları arasında bulunan Ziraat Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım veya Halkbank gibi bankaların vermiş olduğu KOBİ desteklerinde sermayesi bulunmayan kişiler için bu kurumlar işletme sermayesi tedarik edebiliyorlar.
TUBİTAK İŞYERİ PROJE DESTEĞİ (150 BİN LİRA)
TUBİTAK teknoloji kategorisinde olmak şartıyla, girişimciler için 150 bin liraya kadar geri ödemesiz olarak hibe desteği sağlıyor. Bu destekten faydalanmak için yeni bir ürün tasarlamanız ya da yenilikçi bir iş ile bir fikir üretmeniz gerekmektedir. Normalde yılda 1 kere çağrı ilanı veren TUBİTAK son 3 yıldır yılda 2 defa çağrı ilanı yayınlamaktadır. Bu çağrılarla gençler için iş fikirlerini desteklemek amaçlanmaktadır.
TUBİTAK 1512-2017 nolu çağrıları için, desteğin alınması için başvurulacak kuruluşların listesi şu şekildedir.
- Girişimci Rampası
- Gazi Bigg
- Ulu Koza
- Bigg Garaj
- Star Bigg
- İstanbul Teknokent
- Bigg Entegre
- Bigg Atılım
- Türkiye Ekonomi Bankası Girişimci Evi
- Girişimci Fabrikası
- Odtü teknokent
- Tubitak Martek
Eğer teknolojik bir fikriniz varsa sizde Tubitak’ın 62 milyon TL destek bütçesi için ayırmış olduğu paradan pay alabilirsiniz.
GTHB 30 Bin Lira Geri Ödemesiz Girişimcilik Hibesi
Kırsal kesimlerde iş kurma kararı alan gençler için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 30 bin TL tutarında hibe desteği vermektedir. Bu destekten faydalanmak için ilk şart 18-41 yaş aralığında bulunmaktır. İkinci şart ise evli ise eşinin de dâhil olmak üzere kendisinin başka bir iş ile uğraşmıyor olması lazım. Eğer şehirde yaşıyorsanız ve burada bir dükkân veya iş yeri açmak istemiyorsanız köyünüze dönerek bu destekten faydalanabilirsiniz. Böylelikle kendi köyünüzde kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Tarım ve hayvancılık ile uğraşarak paranızı kazanmanız için güzel bir destek olarak vatandaşların karşısına çıkmaktadır.
Ekonomi uzmanlarının görüşlerine göre GTHB tarafından her yıl sağlanan bu destek ile hayvancılığa çok rahat bir şekilde başlanabileceği söylenmektedir. İş kurmak için sadece bakkal, dükkân, hazır giyim v.b. işlerle değil hayvancılık ve tarım işleriyle de rahatlıkla bir ailenin geçindirilebileceği göz ardı edilmemelidir.
SYDV İş Kurma Kredisi Olarak 15 Bin Lira Veriyor!
SYDV yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları olarak bilinen kaymakamlıklara bağlı bu vakıflar, yeni iş kurmak isteyen gençlere 15 bin liraya kadar sermaye desteği sağlamaktadır. SYDV tarafından sağlanan iş yeri açma desteği için KOSGEB gibi kuruluşların istediği kursa katılım veya ayrıntılı iş planı gibi detaylarda istenmemektedir.
Bağlı bulunduğunuz kaymakamlık ya da başvuru yapıp iş yeri açmak istediğiniz bölgenin kaymakamlığı eğer iş yeri açma kredisi desteği için bütçe ayırmış ise sizde bu teşvikten yararlanmak için başvuru yapabilirsiniz.
Kaymakamlık aracılığı ile destek almak için şartlar ise şu şekilde;
- Başvuru yaparak bu vakıftan dosya açtırmak,
- İş yeriniz için araştırmanızı tamamlayıp, tüm giderler için teklif mektupları almanız gerekmektedir ve bu mektuplar ile bir proje oluşturup başvuru yapmanız gerekmektedir.
- Son şart ise 2 adet devlet memurunun size kefil olması gerekmektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu 15 Bin liralık teşvik HİBE değildir! Faizsiz kredi olarak sağlanmaktadır. 1 yıl geri ödemeden bu krediyi kullanıp 1 sene sonunda ise 36 ay taksitle olacak şekilde tahsil edilecektir.
KOSGEB İLE YENİ İŞ YERİ AÇMA KREDİSİ
Kosgeb kurum olarak 14 farklı proje programı ile iş yeri açmak isteyen gençlere destek veriyor. İlk defa başvuru yapacak kişiler başvuru yapabilirken, yıllarca esnaflık yapan vatandaşlarımızda 500 bin liraya kadar faizsiz krediden faydalanabilirler.
Yeni bir ürün tasarlayanlar, personelleri veya reklam giderleri için paraya ihtiyacı olanlar, ihracat ve ithalat işi yapanlar bu desteğe başvuru yapabilirler.
“İş Yeri Açmak İsteyenler İçin Devlet Destekleri” için bir yanıt
Halı yıkama yeri açmak için