Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Dökümü Nedir?
Hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan kişilerin sigorta primleri ve diğer bilgilerine ulaşmak için edindiği bir belgedir. Bu belgede 4A, 4B ve 4C olmak üzere ayrımlar söz konusu olmaktadır. Bu ayrım ise şu şekildedir; Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak primi yatanların 4A, Bağ-Kur ’a bağlı olarak primi yatanların 4B ve Emekli Sandığı’na bağlı olarak primi yatanların 4B olmak üzere hizmet dökümü belgeleri bulunmaktadır. Bu belgeye kişiler, çeşitli kurumlarda ihtiyaç duyabilmektedir. Eskiden resmi kurumların düzenlediği belgeleri ancak ve ancak o kuruma şahsen başvurarak ve saatlerce sıra bekleyerek elde edebilirdik. Fakat şimdi e-devlet sisteminin uygulamaya girmesi ile bu işlemler oldukça kolaylaşmıştır.
Hizmet Dökümüne Nasıl Bakılır?
Kişiler hizmet dökümüne bilgi sahibi olabilmek, primlerinin doğru yatıp yatmadığını kontrol edebilmek için bakabilirken aynı zamanda bir kuruluşa ibraz etmek için de ihtiyaç duyabilirler. “Hizmet Dökümüne Nasıl Bakılır?” sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
E-Devlet Aracılığıyla Hizmet Dökümüne Bakmak
E-devlet sistemi üzerinden hizmet dökümüne ulaşabilmek için öncelikle kişinin e-devlet sistemine erişiminin mevcut olması gerekmektedir. İlk defa e-devlet sistemine giriş yapacaklar için PTT’den şifre alınması gerekmektedir. Şifre alındıktan sonra e-devlet sistemine giriş yaptığınızda e-devlet sisteminin size sağladığı tüm bilgi ve belgelere erişim hakkına sahip olursunuz. Sistemdeki arama motoruna erişmek istediğiniz belge adı yahut kurum isminin yazılmasıyla aradığınız belgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hizmet dökümü de e-devlet aracılığıyla erişilebilen belgelerden biridir. Arama motoruna ulaşmak istediğiniz belgenin adı olan hizmet dökümü” yazıp aradığınızda açıklandığı üzere 4A, 4B ve 4C seçenekleriyle hizmet dökümü belgeleri karşınıza çıkacaktır. Priminizin hangi usul ile yattığını biliyor iseniz size uygun olan seçenek ile hizmet dökümü belgenize artık ulaşabilirsiniz.
Hizmet Dökümünde Hangi Bilgiler Yer Alır?
Hizmet dökümü belgesinde;
-Temel hizmet dökümü bilgileri,
-Her bir iş yerine giriş ve iş yerinden çıkış tarihleri,
-İş yerinden çıkış kodu,
-Hizmet süresince kaç günlük prim yatırıldığı,
-İş yeri iş kolu bilgileri,
şeklinde bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilere yeni bir işe giriş sırasında, emeklilik hesaplanmasında, işçinin kıdeminin hesaplanmasında ihtiyaç duyulmaktadır.
E-Devlet’ten Çıkarılan Hizmet Dökümü Belgesi Resmi Evrak Niteliğinde Midir?
E-Devlet sistemi üzerinden ulaşılabilen her resmi kurumun düzenlediği her belgeyi şahsın bilgisayarına indirme ve yazıcı vasıtasıyla yazdırma imkanı vardır. Bu imkan da yine e-devlet sisteminin sağladığı bir kolaylık sayesinde kolayca kullanılabilmektedir. Yazdırdığınız evrak üzerinde resmi kurumun yetkilisinin herhangi bir imzasının olmaması sunulan belgenin geçerliliği bakımından zorluk çıkarabilecekken hizmet dökümü belgesini yazdırmadan önce “barkod ekle” seçeneğiyle hizmet dökümü belgenize resmi evrak niteliği kazandırma imkanına da sahipsiniz.