Hibe Kredisi Alınabilecek Traktör Modelleri ve Markaları
Çiftçilik yapıp da traktör sahibi olmak isteyen vatandaşlar için devlet destekli hibe traktör kredisi imkanı bulunmaktadır. Bu çiftçiler süt üretimi yapanlar çiftçiler ya da işletmeler, arıcılık yapan çiftçiler, tıbbi bitki üreten çiftçiler veya çiftlikler, iç ve dış mekanda süs bitkisi yetiştiren sera yapan çiftçiler Hibe kredisi alınabilecek traktör modelleri ve markaları için başvuru yapabilirler.
Traktör için hibe desteği almak isteyen çiftçilerin öncelikle anlaşmalı olunan traktör marka ve modellerine göz atıp almak istedikleri traktör modelini belirlemeleri gerekmektedir.
Belirlediğiniz traktör markasının fiyatlarını ve piyasa değerini araştırıp buna göre traktör kredisi veya traktör kredisi desteğine başvurmanız gerekmektedir.
Traktörlerin Kullanım Amaçları Nelerdir ?
Traktörler kullanım amaçlarına göre tarla sürmek, tohum ekmek veya yük taşımak şeklinde sınıflandırılabilir. Traktör de sebze veya meyve, arı kovanları, süt veya saman gibi ürünleri taşıyabilirsiniz. Üretim yapan her firma veya çiftçiye gerekli olan motorlu araçtır.
Devletin Destek Verdiği Traktör Markaları
IPARD kapsamı altında devlet destekli hibe kredileri verilecektir. Bu krediler kırsal kalkınma projesidir. Süt üretimi yapan, et üreten çiftçilere veya çiftlik sahiplerine % 50 ile % 65 arasında devlet desteği verilecektir.
TKDK başvuru sahiplerinin hazırlamış oldukları projelere göre en fazla 82 KW olacak şekilde yani 110 hp gücünde traktör için hibe desteği verecektir.
Hibe desteği verilecek traktör markaları ;
Agrifarm, Agripower, AGT, Antonio Carraro, Artrak Superline, Başak, Başkent, Belarus, BMC , Bolinder-Munktell, Bozok, Branson, Carraro, Case IHChery, Claas, David Brown, Deutz, Dexta, Eicher, Erkunt, Farmtrac marka traktörler ülkemizde al bulunmakta olup, daha çok Fiat, Ford, Hattat, IMT, International, İşbora, John Deere
Kubota, Landini, Leyland, LS Tractor, Massey Ferguson, New Holland, Same, Steyr, Super Major, Super Star, Tümosan, Türk Traktör ve Universal gibi markaların yanında daha bir çok traktör markası bulunmaktadır.
Hibe Destekli Traktör Alımı Başvuru İşlemleri
Hibe desteği ile traktör almak veya traktörünü yenilemek isteyen çiftçiler veya çiftlik işletmeleri öncelikle www.tkdk.gov.tr adresine girip burada yayınlanmış olan teknik proje hazırlama rehberinde yer alan , traktör yatırım ölçeği değerlendirme tablosunda belirtilmiş olan, traktör gücü için maksimum gücü geçmeyecek olan traktörler için alım talebinde bulunabilirler. Eğer bu kısım karmaşık gelirse direk olarak iletişim numarası olan 444 85 35 yardım merkezini arayarak da bu adımları uzman yardımı ile gerçekleştirebilirler.
Sıfır Traktörler için Kredi Talebi
Dileyen çiftçiler hibe desteği yerine sabit faizli sıfır traktör kampanyalarından da yaralanabilirler. Bu kapsam da anlaşmalı bankalardan olan Ziraat Bankası veya Halkbankası aracılığı ile 3,6 ve 12 ayda bir geri ödeme planlı traktör kredisi de kullanabilirler. Traktör kredisi için kasko bedelinin % 75 ‘inde kadar kredi kullanma imkanınız bulunmaktadır.
İkinci el Traktör Alımında Devlet Desteği
Sıfır traktör alamayan çiftçiler için ikinci el traktör de alternatif bir seçenektir. Burada aynı ikinci el otomobil kredisinde olduğu gibi 5 senenin altında olan traktörler için bu imkandan faydalanabilirsiniz. Sıfır traktör yerine ikinci el traktör de kullanım amacınızı yerine getirecektir.
Sıfırlardan daha uygun fiyatlı bulabileceğiniz 1-2 yaşlarında ki traktörler için de bankalar 3, 6 veya 12 ayda bir geri ödemeli kredi imkanını çiftçilere sunabilmektedirler.