Engelli Özürlü Raporuyla Alınan Arabanın Satışı Nasıl Olur?
Devletin sağladığı kolaylıklar sayesinde engelli vatandaşlar da uygun koşullarda araba alabilirler. Araç alınırken istenilen şartlar araç satarken de mevcuttur. Engelli raporuyla alınan araçların satışının gerçekleşebilmesi için en az 5 yıl gibi bir sürenin geçmiş olması gerektiğini unutmamak gerekmektedir.Engelli vatandaşlar engelli raporuyla aldıkları araçları satarken 4 farklı seçeneğe sahiptirler. Bu seçeneklerin tek tek incelenmesinde fayda vardır.
Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Başka Bir Engelli Şahsa Satılması
Satış ve tescil işlemleri noterde düzenlenecektir. Bundan dolayı tescile ilişkin bir belge düzenlenmesi gerekir. Bu düzenlenen belge geçicidir. İlgili aracın satış tescili belge ücreti noter tarafından alınır. Tescil işleminden sonraki kısımda aracını satmak isteyen engelli bireyin engeline göre düzenlenmiş aracın, aracı almak isteyen engelli bireyin engeline göre düzenlenmesi için başvuru da bulunulur. Tüm bu işlemlerin sonucunda bir problem olmazsa araç satışı gerçekleşir.
Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Engelsiz Bir Kişiye Satılması
Engelli raporu ile alınmış bir aracın, engelsiz bir kişiye satılması işlemleri ile engelli bir kişiye satılması işlemleri arasında bir fark yoktur. Tek yapılması gereken aracın plakasında bulunan engelli işareti ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından kaldırılır.
Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Diplomatik Kurum veya Şahıslara Satılması
Bu satış sürecinde tescil ve noter işlemleri, diğer satış işlemlerindeki aşamalardan oluşmaktadır. Noter tarafından tahsis edilen satış tescili belge ücretinin yanında motorlu araç trafik belge ücreti de noterce alınır. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’ndan takrir belgesi alınır ve trafik tescil kuruluşunca ibraz edilir. İlgili araç bu belgeye tescil edilir. Satın alım işlemleri esnasında gerekli muayene ve tadilat işlemleri için de gerekli belgeler oluşturulur. Son olarak aracın plaka işlemleri, ilgili trafik tescil kurumu tarafından düzenlenir.
Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Yabancı Uyruklu Bir Kişiye veya Şirkete Satılması
Engelli raporu ile alınmış bir aracın yabancı bir kişiye veya bir şirkete satılmasıyla normal bir bireye satılması arasında bir fark yoktur. Sadece aracın bir kuruluşa veya şirkete satılması durumunun plakanın değişmesi açısından belirtilmesi gerekmektedir.