Özellikle kredi notunu yükseltmek isteyenlerin merak ettiği bir konu da gss prim borcunun kredi notuna olan etkisi oluyor. Biz de bu yazımızda sorunun cevabını bulmaya çalıştık.
Bilindiği gibi genel sağlık sigortası (gss) prim borcu sosyal güvenlik kurumu tarafından tahsil edilen yani devletin tahsil ettiği bir borç türü. Kredi notu ise bankaların tahsil ettiği borçların takip edildiği genel bir değerlendirme aracı. Kredi notu belirlenirken bankalar, kullandırdığı paranın geri ödeme alışkanlıklarını takip edip buna göre puanlama yapıyor ve düzenli ödeme yapan müşterilerine faiz oranı ve borç vadesi açısından kolaylık sağlıyor. Eğer soruyu yüzeysel olarak yanıtlamak gerekirse devletin tahsil ettiği borcun ödenmesiyle bankalardan kullanılan kredilerin ödeme alışkanlığının değerlendirildiği sistemin arasında bağlantı olmadığını söyleyebiliriz. Yani yanıtımız hayır.
Peki bu borcun kredi notumuzu etkilememesi kredi çekerken dikkate alınmayacağı anlamına gelir mi? Bu soruyu yanıtlamak için 2 konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyor.
Bankalar Gss Borcumuzu Görebiliyor Mu?
Bu sorunun net bir cevabını veremiyoruz. Bankaların hakkımızda neyi ne kadar bildiğini söyleyemiyoruz. O halde bu soruyu es geçip 2.sorumuza bakalım.
Bankalar Haciz vb. İşlemleri Görebilir Mi?
Eğer alacaklı olan kurum haciz vb. işlem başlatıp bankanıza yazı gönderirse sorunun yanıtı; evet bankanın bundan haberi oluyor. Bankalar da yasal zorunluluktan doğan işlemleri yapmakla mükellef kurumlar.
E-haciz, maaş haczi vb. işlemlerden haberi olan bir banka, müşterisini yalnızca kredi notuna göre mi değerlendirir? İşte burda da kredi notu dışındaki faktörler devreye girebilir. Bu yüzden banka dışı kurumlara olan borçlarımızın da bir yerden sonra kredi notu kadar önemli olabileceğini dikkate almamız gerekiyor.