Kıdem Tazminatı Hesaplaması 2017


Kıdem Tazminatı Hesaplaması 2017

Bir sosyal güvence olarak nitelendirilen kıdem tazminatı hakkında bugün sizlere bazı bilgiler sunacağız. Daha doğrusu konumuzun içerisinde sizlere şu konularda bilgiler paylaşacağız; ‘’Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı hesaplaması’’. Evet, bu konularda bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. Daha fazla uzatmadan sizlere detaylı bir şekilde bu konuyu açıklamaya çalışalım…

Kıdem tazminatının içerisinde sadece maaş yoktur. Maaştan ibaret bir şey değildir. Kıdem tazminatında ek olarak şunlarda hesaplanır; ‘’Yol paraları, yemek giderleri, ikramiyeler, verilen yemek çekleri’’ Bunun gibi ödemelerde dahil edilerek ortaya kıdem tazminatı çıkartılır. Peki tüm bunları hesaplayarak kıdem tazminatını nasıl belirleyebiliriz?

SSK tarafından bütün sigortalı kişilere tanınmış olan bir haktır bu. Aynı şekilde bir işverene bağlı olarak uzun yıllar boyunca çalışmış iseniz işçinin hakkıdır bunu alabilmek. Fakat bu kıdem tazminatı bağkura bağlı olan kişiler veya memurlar için hesaplanmıyor. Eğer kıdem tazminatı almak istiyorsanız işvereniniz sizin adınıza 1 yıl boyunca sigorta primlerinizi yatırması gerekiyor. Yani aynı iş yerinde 1 yıl boyunca çalışmış olmanız gerekiyor. Hesaplamasında aylık brüt ücret dahil edilmiyor ve ele alınmıyor. Her işçinin 1 aylık brüt ücret kadar kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Brüt ücret ise 2017 yılında en üst limit olarak 4426 lira olarak belirlendi.

Kendi isteğinize bağlı olarak işten çıkmış birisi kıdem tazminatını almaya hak kazanamaz. Diyelim ki emeklilik gününüz geldi. Emeklilik için işten ayrılacaksınız. 15 yıl boyunca çalışmışsınız ve doğal olarak 3600 gün şartları yerine getirmişsiniz. Eğer bu durumda olan bir kişiyseniz SGK’a başvuru yapabilirsiniz. SGK’a başvuru yaptığınız zaman eğer onay verilirse kıdem tazminatınız hesaplanarak size hak olarak verilir. Hiçbir şey yokken, hiçbir sorun bulunmuyorken bir işten ayrılırsanız kıdem tazminatını asla alamazsınız. Fakat bu durum içinde belirlenmiş olan bazı şeyler vardır. Mesela; ‘’İşvereniniz ahlak kuralları dışında bir çalışma gösteriyorsa, iyi niyet kullanmıyorsa veya eksik ücret ödemesi yapıyorsa sizin hakkınız kıdem tazminatı konusunda çıkıyor.’’ Bu durumda sizlerde kıdem tazminatı alabiliyorsunuz. Evet, kıdem tazminatı konusunda sizlere aktaracaklarımız bu kadar.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir