72 Ay Borç Yapılandırma Nedir? Mevzuatları Nelerdir?
21 Eylül 2016 tarihi ile açıklanan ekonomik yenilikler içerisinde, ihtiyaç kredilerinde 72 ay borç yapılandırması imkanı da bulunuyor. Peki nedir bu 72 aylık borç yapılandırılması, nasıl yapılır ve kimler içindir ?
Ekonomi Koordinasyon Kurulu‘nun çalışmaları ile alınmış olan kararlar, tüketicilere mevcut borçlarını 9 ila 72 ay arasında yapılandırma olanağı tanıyor. Konuya ilişkin en önemli ayrıntı, her tüketicinin bu şanstan yalnızca 1 kez yararlanabilme hakkı olması. Bu da, insanların rehavete kapılıp kat be kat borç edinmesine engel olması açısından önem taşıyor.
[toc]
Kimler 72 Ay Yapılandırma Hakkından Yararlanabilir ?
72 ay borç yapılandırması yapılabilmesi için, kredinizin takibe alınmamış olması gerekiyor. Aksi takdirde banka ile yapılan sözleşmeler gereği, bankanın belirlediği vadelere tabii tutulursunuz.
Kısaca ödemelerde sıkıntı çekse de mali sicil notu kötü olmayan kişiler bu haktan yararlanabilir. Eğer birden fazla kredi kartı borcu varsa, bütün borçlar bir bankada toplanarak 72 ay vadelelendirme yapılabilir. Ancak bu noktada, konut ve taşıt kredilerinin yapılandırma kapsamında olmadığını da belirtelim.
Vade Süresi Nasıl Belirleniyor ?
Vade süresi, yapılandırmaya girişen tüketicinin aylık geliri ile aylık taksitler arasında orantı kurularak belirlenmeli. 36 aylık bir yapılandırma düşündüyseniz, fakat taksitleri aylık gelirinizden yüksek kalmışsa daha uzun vadeyi tercih etmeniz gerekebilir. Şartlar elverişli ise vade süresine tüketici karar verecektir.
72 Ay Yapılandırma Sürecinde Hesaplamalar
Aslında mevcut borçları 72 ay yapılandırma yoluna gitmek yerine, 48 aylık ihtiyaç kredisi çekerek borç kapatmaya çalışmak daha hesaplı görünüyor. Çünkü bankalardaki ihtiyaç kredisi faizleri %1.20’lere gerilemiş iken, yapılandırma için %1.50’lere ulaşan faiz oranları kullanılıyor. Bu yüzden genelde bankaya gidip ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizi söylerseniz sizi yapılandırma yoluna götürmeye çalışacaklardır. Öte yandan, borç ödemelerini düzenli yapabilme gücüne sahip olup sırf taksit miktarını düşürmek için yapılandırma yoluna gitmek de mantıklı değil. Çünkü bu da durup dururken faiz yükünü üstlenmek anlamına geliyor. Vatandaş, bankaların uyguladıkları faiz oranlarını dikkate almalı ve gerçekten ödeme güçlüğü çekiyorsa, borçları sebebiyle ihtiyaç kredisi de alamıyorsa 72 ay yapılandırma yolunu seçmeli. Yapılandırmada kullanılan yüksek faiz oranları nedeniyle borcunu neredeyse iki katına çıkarması söz konusu olacağından, başvurulacak son çözümlerden biri bu olmalı.
Yapılandırılan Kredinin Ödemeleri de Gecikirse Ne Olur ?
İnsanlar, yapılandırdıkları krediyi de ödemekte zorlanır, gecikirlerse başlarına ne geleceği konusunda endişe duyuyor. Hemen yasal takip işlemi başlatılır mı, icra durumlarıyla karşı karşıya kalınabilir mi soruları kafaları karıştırıyor. Bu gibi durumlar için, yapılandırılan kredinin yeni kredi kapsamına dahil olduğunu ve standart kredi gecikmelerinde ne oluyorsa onların gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Onu da şöyle özetlemiş olalım: İlk taksit ödenmediğinde 90 günlük süreç başlar.. Yani 2. ve 3. taksitlere kadar mühlet tanınmış olur. Onlar da ödenmezse yasal takip başlar ve durum icraya kadar ilerleyebilir.
Sonuç olarak; tüketicinin, 72 ay yapılandırmayı yanlış yorumlayarak daha fazla borçlanmaması için öncelikle kısa ve uzun vadede iyi bir bütçe değerlendirmesi yapması gerekiyor.