Senet Nasıl Doldurulmalıdır Örneği (Resimli)
Senet gündelik hayatımızda karşımıza çıkan bir kişinin ya da bir şirketin ödeme yapmak için ya da karşıdaki kişiye borçlu olduğunu göstermek için imzalayıp alacaklıya verdiği belgedir. Hukuksal olarak bir işlemi saptayan resmi belgeye de senet denir. Senet dendiği zaman insanlar genel olarak bir adım geri çekilmeyi tercih ederler. Bunun sebebi senet imzaladım başım belaya girer mi sorusudur. Senet imzalayanlar için de senet imzalatanlar için de en önemli sorulardan birisi senet nasıl doldurulur sorusudur. Bu makalemizde sizlere resimli olarak bir senedin nasıl doldurulduğunu detaylı olarak anlatacağız.
Senet örneği üzerinden numaralandırılmış kısımların açıklamalarını dikkatlice inceleyelim.
1 ) Ödeme Günü : Bu kısıma yazılan tarih o tarihte ödeme yapılması gerektiğini vurgular. Eğer karşıdaki ile ödeme tarihi konusunda anlaşma sağlandıysa bu kısıma tarihi mutlaka yazmanız gerekmektedir. Bu kısıma tarih yazılmamış ise senet tahsilata verildiği an ödenmesi gerekir anlamı taşımaktadır.
2 ) Türk Lirası ( Senet Tutarı ) : Senetin bu bölümüne yazılan miktar, açık bir şekilde borçlunun ne kadar tutarda ödeme yapması gerektiğini belirtir. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken nokta, tutarın sağına ve soluna konulan ” # # ” kare simgeleridir. Bu simgelerin konulma amacı daha sonra tutar üzerinde oynama yapılmaması için gereklidir. Resimde ki örnekte bulunan şekliyle tutarı yazabilirsiniz.
3 ) Kuruş : Bu bölüm ödenecek miktarın küsüratını ifade etmek için doldurulur. Aynı şekilde bu kısımda da oynama yapılmaması için # kare simgesini kullanabilirsiniz. Eğer küsürat yoksa çizgi atmanız yeterli olacaktır.
4 ) No : Bu kısımda eğer senet sayısı birden fazla ise her senet için ayrı bir numara yazılması amacıyla senete eklenmiştir. Bu kısım hem alacaklı için hem de borçlu için kaçıncı seneti aldığını ve kaç adet daha seneti kaldığını takip etmesi için kolaylaştırıcı bir yöntemdir.
5 ) Vade : Ödeme günü için yazılanların aynısını bu bölümde de yazmanız gerekmetedir. Bu bölüm karışıklık olmaması için doldurulmaktadır. İhtilaf durumlarında bu kısıma yazılan tarih geçerli sayılacaktır. Senetin ödeme günü için örnek olarak 15.01.2017 yazıyorsa bu kısıma da yazı ile gün olan kısım aynı şekilde rakamla, ay olan kısım harf ile, yıl olan kısım ise rakam ile yazılacaktır. Örneğin ; 15 Ocak 2017 şeklinde.
6 ) Alacaklı Adı : Senetin bu kısmı doldurulurken senette alacaklı olan tüzel ya da gerçek kişinin ismini bu kısıma yazmamız gerekmektedir. Tüzel kişiler için (ÖRN : A LTD. ŞTİ, AAA A.Ş) gibi şirketin ünvanı, alacaklı gerçek kişiyi temsil ediyorsa kişinin adı yazılacaktır BAY İSMAİL gibi.
7 ) Tutarın Yazı ile Yazılması : Senet doldururken bu kısıma 2 numaralı bölümde rakamla yazdığımız para miktarının yazı ile yazılması gerekmektedir. Örneğin ; #BEŞBİN# şeklinde. Bu kısımda da yazdığımız yazının sağına ve soluna çizgi ( – ) ya da kare ( # ) koymamız yine miktarın üzerinde oynama yapılmaması için gereklidir.
8 ) Tutarın Yazı ile Yazılması ( Küsürat ) : 7 numaralı bölümdeki işlemlerin aynısını küsürat için bu bölümde de gerçekleştiriyoruz. Küsürat yoksa buraya çizgi çekip geçebilirsiniz.
9 ) Borcun Nedeni : Bu kısıma senetin borç nedenini yazmamız gerekmektedir. Alacağın neyden kaynakladığını bu bölümde belirtilmektedir. Daha açık olarak ifade edecek olursak senet para borcu karşılığı düzenlenmişse “nakden”, bir hizmet ve mal için düzenlenmişse “malen” ibaresini yazmamız bu bölüm için yeterli olacaktır. Bu kısımın boş bırakılmasının bir sakıncası yoktur fakat haksızlıkların giderilmesi için mahkemede ispat kuvveti sağlayacaktır.
10 ) Mahkeme : Senet doldururken mahkeme kısmına yazacağımız il ismi tarafların anlaşmazlıklarından doğan durumlara hangi mahkemlerin bakacağını ifade etmektedir. Eğer il belirtmek istemiyorlar neresi olursa olsun şeklinde düşünüyorlarsa taraflar bu kısma Türkiye yazarak geçebilirler.
11 ) Borçlu : Bu kısım borcu ödeyecek kişinin isminin yazıldığı yerdir. Ödemeyi taahhüt eden borçlunun ismi bu kısma yazılır. Örnekte yazılan borcu ödeyecek kişi “Bay İsmail” ‘dir. Bu bölümde ödemeyi yapacak kişi gerçek kişi ise ; Adı Soyadı, TC kimlik Numarası, Açık adresi yazılmalıdır. Ödemeyi yapacak şahıs tüzel kişi ise; Firmanın ünvanı, ticaret sicil gazetesi, resmi faturası yazılacaktır. Bu kısma firmanin kaşe basması yeterli olacaktır.
12 ) Düzenlenme Tarihi ve Yeri : Senet hangi tarihte düzenlenmişse bu kısma o tarih yazılmalıdır. Düzenlendiği yer ise tarihin altına yazılabilir. Düzenlenme yeri kısmı boş ise borçlu adresi esas olarak alınacaktır. Borçlu adresinde de düzenlenme yeri yazmıyor ise belge senet hükmünü taşımayacaktır.
13 ) Borçlunun İmzası : Borçlunun Adı Soyadı ve imzasının eklenceği bölümdür. Sol kısımda borçlu olan kişi kimse onun adı soyadı ve imzası ile doldurulacaktır. Bu durum gerçek kişiler içindir. Eğer senet tüzel kişi tarafından ödenecekse bu kısma kaşe atıldıktan sonra firmada kanuni imza atmaya yetkili kişi kimse o kişiye imza attırılmalıdır. Bu kısım önemlidir imza atmaya yetkisi olmayan bir kişi tarafından imzalanırsa o imzayı atan kişi borç ile yükümlü olur.
14 ) Kefil : Bu senette kefil anlaşması varsa kefilin adı soyadı ve imzası bu bölüme eklenecektir. Kefil borcu ödemekle yükümlü ikinci kişidir. Eğer borcu ödeyecek kişiden haciz yoluyla borcu alamazsanız mahkeme ikinci kişi olan kefilden borcu tahsil edecektir.
15 ) Kefil Bilgileri : Senette kefil bilgileri kısmına borca kefil olan kişinin Adı Soyadı, adresi ve TC Kimlik numarası yazılacaktır. Senet hazırlarken kefil tutmak zorunda değilsinizdir. Kefil olmadan da senet hazırlanabilir.
16 ) Senet Özetleri : Bu kısım alacaklı kişinin işlerini kolaylaştırmak amacıyla doldurulabilir. Senetleri dosyalarken seneti açıp içeriğini tek tek incelemek yerine bu kısımdan kolaylıkla senetin içeriğini öğrenebilirsiniz. Bu kısmı doldurmak zorunlu değildir.
17 ) Senet muhteviyatı, dayanağı : Bu kısıma senetin hangi borca karşılık hazırlandığı belirtilir. ( Kira, teminat, taksit)
Bu şekilde doldurulan bir senet iki taraf için de sağlam olacaktır. Bu durumlardan başka senet doldururken dikkat edilecek hususlar var mı diye soracak olunursa evet senet doldururken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bu durumlar şu şekildedir;
- Senedi borçlu olan taraf kendi el yazısı ile doldurmalıdır.
- Senede imza atmadan önce taraflar dikkatlice senedi okumalıdır.
- Senet düzenleme işlemi bittikten sonra borçlu olan fotokopisini mutlaka edinmelidir.
- Senet ödeme işlemi gerçekleştikten sonra imza kısmı yırtılıp atılmalıdır.
- Eğer yapılabilirse şu tutarlı,şu tarihli senede ilişkin hazırlanan şeklinde düşülen bir not ile makbuz alınmalıdır.
- Ödenilen senetler bir mühlet daha elde tutulmalıdır. Bunun önemi hazırlanabilecek sahte senetlere karşı, ilerde doğması muhtemelen anlaşmazlıklara karşı bir önlemdir.
- Hiç bir zaman boş senede imza atmayınız.
Örnek Senet Doldurma Videolu Anlatım
“Senet Nasıl Doldurulmalıdır Örneği (Resimli)” için 3 yanıt
Bilmeyenler ve merak edenler için çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık gerçekten.
Harika bir makale ellerinize sağlık 🙂
Teşekkürler.