2017 Tarım Desteği Ödemeleri
Her yıl olduğu gibi tarımsal destek projesinde çiftçi olan kişilere bazı maddi destekler veriliyor. Bu yılda çiftçilere gübre, mazot ve tarım desteği verilecek. Devlet desteği olarak geçen bu destekte ödemelerin yakın zamanda yapılacağı söylendi. Aynı zamanda Başbakan Binali Yıldırım bu konuyla ilgili olarak ‘Milli Tarım Projesi kapsamında çiftçilere destek vereceğiz’ diye bir konuşması da oldu.
Verilecek olan destek tipi havza modeli. Yani değişik bölgelere göre verilecek olup her ayrı bölgeye %50 oranla hibeli devlet desteği verilecek. Yetiştiricilik, besicilik veya süt, sanayi gibi bölgelerde bu meslekleri icra ediyorsanız desteği alabilirsiniz. İlerleyen günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu hakkında daha detaylı olarak bilgi verecektir. Yani hangi ürün için ne kadar destek alınacağı belirlenecek olup ilerleyen günlerde yeniden gündeme getirilip dağıtımlar başlayacaktır. Şuanda bunların hepsi için çalışmalar başlamıştır diye düşünüyoruz. Bu projeyi en son onaylayacak kurum ve düzenleyecek kurum ise Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu. Mevcut hazır halde olan düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’na iletip karar verilmiş olacak. Ardından Resmi Gazete’de karar tamamen verilip çiftçilere hibe desteği sağlanmaya başlayacaktır. Tüm bunların hepsinin 2017 yılı içerisinde olması bekleniyor.
Yapılacak olan tarım desteği ödemeleri konusunda ilgili makamlarca yapılan açıklama şu şekilde; “Tarım desteklerinin havza, ürün ve su kısıtı temelinde farklılaştırılarak bunların idare ve kontrolünün alan bazlı yapılması, çeşitli kurumlar tarafından uygulanan farklı destek programları arasında tamamlayıcılığın sağlanması ile üretici veya işletmelerin gelir seviyelerinin desteklemelerde dikkate alınması öncelikli görülmektedir. Bu çerçevede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni havza bazlı destek modeli 2017 yılında yürürlüğe konulacaktır. Tarımsal destek ödemelerinde 2015 yılı gerçekleşmesi ile 2016 yılı gerçekleşme tahmini ve 2017 yılı programı kıyaslandığında, nominal olarak tüm destek ödeme tutarları artmaktadır. 2015 yılı ile kıyaslandığında, 2016 ve 2017 yıllarında, alan bazlı destek ödemelerinin toplam ödemeler içindeki ağırlığında düşüş beklenmektedir. Fark ödemeleri ve hayvancılık desteği ödemelerinin toplam ödeme içerisindeki ağırlığında ise yıldan yıla değişim olabileceği öngörülmektedir. Kırsal kalkınma desteklerinde ise göreceli olarak artış beklenmektedir.”